Teckel (Dashond) website DutchDachs

Raskenmerken van de Teckel

Dit uit Duitsland afkomstige hondenras, is een oud ras. Op prenten uit de 13e eeuw komen reeds op teckels gelijkende honden voor. De Duitse Teckelclub is in 1888 opgericht, in Engeland is de eerste standaard in 1880 opgesteld.

De teckel is een schrandere hond, het is de kleinste jachthond die er is.

Er worden 3 soorten onderscheiden in 3 verschillende haarsoorten.

De soorten bevatten:

Korthaar, langhaar en ruwhaar teckel
kort- lang- en ruwhaar

In al die drie soorten zijn 3 haarvariëteiten, nl. de korthaar, de langhaar en de ruwhaar, zodat er in totaal dus 9 soorten teckels zijn.

Daarbinnen zijn er verscheidene varianten in kleur, zoals black en tan, bruin, rood en er zijn ook gevlekte teckels de zogenaamde tijgers.

Ze werden gefokt om te jagen op vossen en dassen en aangezien bij het jagen onder de grond de hond niet door de jager geholpen of gecoacht kan worden, moet hij op zijn eigen instinct kunnen vertrouwen in geval van gevaar. Derhalve lijkt de teckel nogal eigenwijs, eigenzinnig en slecht gehoorzaam te krijgen, maar dat is puur uit lijfsbehoud.

Toch is ook een teckel op gehoorzaamheid te trainen. Er zijn zelfs teckels die het officiële Gedrag en Gehoorzaamheiddiploma II gehaald hebben. Hij leert met plezier en doet zijn baas graag een genoegen om zijn oefeningen goed af te werken.

Zie ook onze bladzij Karakter.


Denkt u over de aanschaf van een teckel, stuur uw vragen naar ons, klik op naar Feedbackpagina en vul het formulier in, wij zullen dan zo snel mogelijk reageren.


Hieronder vindt u drie foto's van onze teckels, de kortharen Zeppos en Ulan, de langhaar Kalou en de teckels van Kia's vriendin Lia, de ruwharen Jilles en Ghiel.

Ulan, Zeppos, Kalou, Jilles en Ghiel
Ulan, Zeppos, Kalou,
Jilles en Ghiel
Ulan, Zeppos, Kalou, Jilles en Ghiel
Ulan, Zeppos, Kalou,
Jilles en Ghiel
Zeppos, Kalou, Ulan, Jilles en Ghiel op de tafel
Zeppos, Kalou,
Ulan, Jilles en
Ghiel op de tafel