Teckel (Dashond) website DutchDachs

Ulan als pup
Ulan als Puppy

De komst van een pup


Het uitzoeken van de pup.

Pups (nest met Zeppos)
Nest met Zeppos

Voordat u besluit om een teckel aan te schaffen, is het aan te raden om de hoofdstukken Raskenmerken en Karakter goed te lezen. Heeft u eenmaal besloten tot de aankoop van een teckel, dan zijn hier wat tips om zoveel mogelijk risico's uit te sluiten.

Het beste is om een pup uit te kiezen bij een erkende teckelfokker, die aangesloten is bij de rasvereniging. De Pupinfo van de rasvereniging kan u vertellen waar er op dat moment een nestje is, hoe oud het is en hoeveel reutjes en hoeveel teefjes of er zijn.

Drinkende pups
Drinkende pups


Elke pup is leuk en aandoenlijk en de meeste mensen zijn bij de aanblik ervan verkocht. Het gevolg is dat de aankoop niet meer weloverwogen plaatsvindt. En juist dat kan problemen in de toekomst voorkomen!

Probeer liever twee of drie fokkers te bezoeken; doe dat niet op één dag i.v.m. besmettingsgevaar. Dat geeft weliswaar geen garantie, maar de kans dat u 'in verkeerde handen' terecht komt, wordt aanzienlijk verkleind. Laat de geografische ligging geen rol spelen, men moet bereid zijn eventueel wat verder te reizen voor de nieuwe huisgenoot die, als het goed is, 10 tot 15 jaar deel van het gezin uit gaat maken. Door meerdere adressen te bezoeken, kunt u een vergelijking maken. Welk nest, welke fokker, welk ouderdier sprak u het meeste aan?

Ter ondersteuning wat puntjes waar u op kunt letten:

(Bron:WIK)

Komst voorbereiden.

In de dagen voordat u uw puppy komt afhalen, moet u de volgende zaken niet vergeten te regelen:

Aankomst van de pup.

Kennismaking
Kennismaking

Ikzelf geef er de voorkeur aan om de pup op te halen tezamen met de andere hond(en). Laat tijdens de rit naar huis de pup niet van hand tot hand gaan bij de kinderen. Natuurlijk is het leuk, als ze allemaal het pupje willen aaien en knuffelen, maar er gebeurt al zoveel in dat kleine puppenleventje door deze overplaatsing, dat er echt voor gezorgd moet worden, dat een en ander rustig verloopt. Houdt de pup dus op uw eigen schoot of in een transportbench.

Eenmaal thuisgekomen plaats ik pup en andere honden in mijn (omheinde) tuin, zodat iedereen, die zijn behoefte moet doen, dat gelijk kan doen. De honden kunnen een beetje aan elkaar gaan snuffelen en aan elkaar wennen en de pup kan zo kennismaken met zijn nieuwe omgeving en huisgenoten. Na deze kennismaking verloopt de entree het huis in zonder problemen.

Laat de pup rusten als hij laat merken te willen gaan rusten. Dit moet ook zeer duidelijk aan de kinderen verteld worden. Zie verder ook het hoofdstuk De teckel en kinderen.

Verder ga ikzelf de volgende dag even langs mijn eigen dierenarts om het pupje na te laten kijken. Zie Koopcontract. Ik maak dan een afspraak met mijn dierenarts zodat mijn pupje niet bij eventuele zieke dieren (en zijn ziektekiemen) in de wachtkamer hoeft te wachten.

Zeppos als pup
Zeppos als Puppy

Eerste dagen en weken.

Na aankomst van uw puppy moet u gelijk beginnen met de opvoeding. Hieronder volgt een aantal belangrijke regels. Natuurlijk kunt u in een aantal gevallen enkele kleine wijzigingen aanbrengen, maar denk altijd aan het welzijn en de gezondheid van uw puppy.

Voeding.

Hoeveel geef ik mijn puppy te eten en te drinken en welke voedingen gebruik ik daarvoor?

Ulan als pup
Ulan als pup

Verzorging

Wat verder van belang is.

Dit zijn belangrijke zaken waar u niet vanaf mag wijken, tenzij de dierenarts of de fokker u anders vertelt.

Inenten en ontwormen

Trimsalon

Wassen

Gebit


Zijn er vragen over uw puppy, informeer dan bij de fokker, rasvereniging of dierenarts wat de oplossing is. Vaak is er niets bijzonders aan de hand, maar soms juist wel. Vraag het niet aan mensen die er geen verstand van hebben, zij kunnen u weleens de verkeerde antwoorden geven en dan zit u met de problemen.


Met dank aan fam. Ladru
URL: website Ladru
die een groot deel van deze tekst hebben samengesteld.