Teckel (Dashond) website DutchDachs

teckel en kind

De Teckel en Kinderen

Een veel gestelde vraag is: gaan teckels en kinderen goed samen?

Over het algemeen gaat dit uitstekend als de teckel met kinderen opgroeit. Het kan moeilijker zijn indien de hond er op oudere leeftijd mee geconfronteerd wordt. Van de drie haarslagen is over het algemeen de langharige teckel het meest zachtaardig en meegaand.

Wegens de kwetsbare rug is het beter om een teckelpup uit handen van heel jonge kinderen te houden, daar deze nogal eens de neiging hebben om met het kleine hondje te gaan slepen en te sjouwen, waardoor schade aan de wervelkolom kan ontstaan.

Verantwoordelijkheid

Veel ouders nemen een hond omdat het zo leuk is voor de kinderen. Natuurlijk is dat ook zo, als kind is het heel fijn om met een hond op te groeien. Het kan een kameraad zijn waar je alles mee deelt en waar je je verdrietjes bij kwijt kan. Niets leuker dan om op sjouw te gaan met je hond.

Volwassenen moeten wel beseffen dat dit pas kan, als zowel het kind als de teckel eraan toe zijn. Het kind moet zowel geestelijk als lichamelijk de teckel aan kunnen.

Liam en Oscar
Liam en Oscar

Ook zijn er ouders die een hond voor het kind kopen en de volledige verantwoordelijkheid voor de hond bij het kind leggen. Dit is niet eerlijk voor zowel de hond als het kind en gedoemd om te mislukken. Niet ieder kind is natuurlijk hetzelfde en de één kan meer dan de ander, maar een hele teckel is veel, veel teveel. Afhankelijk van het kind en de leeftijd, kan het een gedeelte van de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de hond toegewezen krijgen, maar de volwassene is degene met de eindverantwoordelijkheid. Een teckel kun je niet zomaar in de kast zetten en te voorschijn halen wanneer het nodig is. Een kind vergeet wel eens de hond 's avonds uit te laten omdat de vriendjes belangrijker zijn.

Dat kan, want dat hoort erbij, maar de teckel moet daar niet de dupe van worden. De volwassene is dan daar op de achtergrond om in te springen.

Opvoeding

Het eerste jaar van een hond is heel belangrijk. Voor een fijne, gehoorzame teckel in huis moet worden geïnvesteerd. Er is nog nooit een teckel geweest waarbij het aan kwam waaien. De teckel moet eerst de huisregels leren. Samen met de kinderen worden vooraf de huisregels opgesteld, zodat iedereen weet waar ze zich aan te houden hebben, zowel de teckel als de kinderen. Ieder kind wil natuurlijk allerlei dingen met de teckel doen, maar een goede begeleiding bij de jonge kinderen, zorgt ervoor dat de teckel niet verkeerde dingen van het kind leert. Het kind leert dan ook om op de juiste wijze met de teckel om te gaan. Voor beide leuk en leerzaam, want de teckel leert al vroeg om het kind te gehoorzamen. Natuurlijk staat u als volwassene er achter, maar u bevestigt het kind, zodat deze een hogere plaats in de rangorde krijgt dan de teckel. Een puppycursus bij één van de kynologen verenigingen kan u hierbij helpen.

Omgangsregels

Kleine kinderen mogen NOOIT alleen gelaten worden met een hond. Natuurlijk weet u dat 'uw hond' het kind nooit iets zal doen, maar heeft u wel eens aan het kind gedacht? De ogen van een teckel glimmen erg mooi, een vingertje is er zo ingestoken. U kunt begrijpen dat uw teckel daar niet van gecharmeerd is. De meeste honden waarschuwen (bijvoorbeeld kop wegdraaien of weglopen, lippen optrekken, grommen of naar 't kind happen), gaat het kind dan toch door dan kan een waarschuwingsbeet volgen.

Andere honden trachten weg te komen, maar worden in een hoek vastgezet. Ook dan kan een waarschuwing volgen. Jammer genoeg is een kinderhuid niet bestand tegen de hondentanden. Veel honden worden jaarlijks om dit soort redenen afgemaakt. Onoplettende, nonchalante ouders, waarbij de hond de dupe wordt, want "het moet toch kunnen: de hond alleen te laten met het kind".

Heel kleine kinderen worden vaak op hetzelfde niveau als een pup geplaatst door een hond. Deze kleine kinderen kunnen al leren dat als de teckel op zijn plaats ligt, ze daar niet naar toe mogen. De hond heeft altijd een plaats in huis waar deze zich rustig kan terugtrekken, zonder gestoord te worden.

Ulan en Zeppos in diepe rust
Niet storen SVP!

Ook een teckel heeft zijn rechten, die door iedereen in huis gerespecteerd dienen te worden.

Ook is het oppassen zodra de teckel geïnteresseerd is in een andere hond. Een jong kind kan dan in de weg lopen en afgesnauwd worden. Natuurlijk hoeft niemand het hier mee eens te zijn en dat wordt de teckel duidelijk verteld. Toch zal het 'natuurlijke' gedrag van de teckel sterker zijn dan het aangeleerde gedrag. Een pup heeft zich ook niet te mengen in volwassen hondenzaken.

Kinderen imiteren vaak het gedrag van de ouders, zo ook uw gedrag naar de teckel toe. Het is prima als het kind de teckel een opdracht geeft, maar zorgt u er wel voor als volwassene dat de teckel de opdracht uitvoert. Doordat de teckel de opdracht van het kind uitvoert, bevestigt dit de rangorde van het kind, dat hoger moet zijn dan die van de teckel.

Vooral de kinderen vanaf een jaar of vijf tot en met acht vallen bij de hond er ergens tussen in. Vaak wordt deze leeftijd weinig gerespecteerd. De teckels in de pubertijd doen ook vaak vervelend tegen kinderen van juist deze leeftijd. Door samen met het kind oefeningetjes te doen met de teckel, kan de volwassene hierdoor bij de hond bevestigen, dat het kind boven de teckel staat. Dit kan o.a. gebeuren met behulp van apporteerspelletjes. Zowel teckel als kind vinden dit leuk. Leer wel het kind dit met mate toe te passen, iets wat heel moeilijk zal zijn. Ook zoekspelletjes zijn erg leuk om te doen, het speeltje van de teckel kan zowel binnen als buiten verstopt worden.

Het is ook belangrijk dat het kind de teckel op de juiste wijze uitlaat. Het is niet nodig om de teckel overal maar zijn behoefte te laten doen, uw hond is er voor het plezier van u en uw gezin en niet voor overlast van anderen. De hond doet zijn behoeften op een vaste plek, op weg heen en terug doet uw teckel niets. Ook dit is weer rangbevestigend, want u en het kind bepalen waar de hond het wel/niet mag doen. Zo ziet u maar weer dat u voortdurend bezig bent met de rangorde tussen u en uw teckel. Ook voor kinderen is het veel leuker om een teckel te hebben die ook naar hen luistert en die leuk mee kan spelen. Een ervaring die je nooit vergeet. Dit kan alleen als de kinderen en de teckel op een goede manier hierin zijn opgevoed; die verantwoordelijkheid ligt bij de volwassene.


Vrij bewerkt (verteckeld) naar een artikel uit "Hondenleven" van de KC West-Friesland van april 1998, oorspronkelijk geschreven door Judith Moritz, gedragsdeskundige.