Teckel (Dashond) website DutchDachs

faq

Veel gestelde vragen


Hier ziet u een overzicht van vragen die wij regelmatig krijgen over de Teckel.


Vraag:
Ik ben de bezitter van een teckel ruwhaar maatje standaard van aug 98.
Het kost erg veel moeite om de hond zindelijk te krijgen. De grote boodschap is geen probleem, de kleine boodschap echter wel, ook nadat de hond kort tevoren is uitgelaten.
Gaarne uw advies, cq tips.
Antwoord:
Wat vervelend dat dat zindelijk-worden nog niet gelukt is. Ik ken je woonsituatie niet, dus ik ga even uit van mijn eigen huis (eengezinswoning met afgebakende tuin).
Als ik een pup zindelijk probeer te krijgen, heb ik het slot altijd van de tuindeur af, alleen een knip er evt op, zodat ik snel naar buiten kan.
Als de pup wakker wordt, gegeten heeft of loopt te draaien alsof hij wat wil gaan doen, pak ik hem ONMIDDELLIJK op en zet hem buiten neer. Pas als hij wat gedaan heeft, PRIJS IK HEM DE HEMEL IN en mag hij weer naar binnen (wat ze 's winters maar al te graag doen).
Op het moment dat de pup binnen een 'ongelukje' heeft of bezig is te produceren, roep ik hard 'Foei', pak hem GELIJK op en zet hem buiten neer. Het heeft geen enkele zin een hond daar LATER op aan te spreken, daar snapt hij niets van.
Dus vooral tijdens de daad corrigeren. Het heeft ook geen enkele zin om zijn neus erin te duwen, zoals sommige mensen denken dat helpt.
Houdt in de gaten dat de pup nog maar een klein urineblaasje heeft en zeker de eerste tijd elke 2 uur moet plassen. Naarmate hij ouder wordt, worden die periodes steeds langer. Ik vind dan ook de 1e twee weken slopend, omdat ik probeer voortdurend op de pup te letten, aangezien ik hem zo het snelst zindelijk heb.
Nu is je hond al 4 maanden en weet ik niet of je in de voorgaande maanden al iets gedaan hebt, waardoor het nu minder goed gaat. Wat ik denk dat je kan doen is: PRIJS JE HOND DE HEMEL IN als hij iets goed doet, ook al lijkt het belachelijk om voor zoiets normaals als een plas zo uit je dak te gaan. Als hij een beloning ( dat prijzen, dus) krijgt, zal hij dat als heel prettig ervaren en dat graag weer mee willen maken. Een hond wil van nature zijn baas behagen en zal het beloonde gedrag graag herhalen. Belonen heeft een veel grotere impact op een hond (en mens trouwens ook) dan straffen.
Zodra hij gaat plassen op de plaats waar jij dat niet wil, is het FOEI en zet je hem gelijk buiten neer.( Heb je geen tuin maar wel een balkon dan zou je tijdens de training die kunnen gebruiken, leg daartoe bijv kranten neer. Mocht de hond eenmaal begrijpen dat hij het op het balkon moet doen, dan zal hij als hij nodig moet voor de balkondeur gaan zitten piepen, dan kan je hem aanlijnen en gewoon buiten uitlaten).
Gebruik voor het prijzen een blije, vrolijke, hoge stem en voor het corrigeren een zware basstem. Het maakt dan niet uit WAT je zegt, als de toon maar duidelijk overkomt. Een hond, en zeker zo'n slimmerd als een teckel, heeft snel genoeg door wat de bedoeling is.
Ik weet niet of je al een puppycursus met je teckel doet, anders zou je daar ook nog de nodige steun aan kunnen ontlenen en dit belonen/straffensysteem kunnen ze je daar goed aanleren. Verder kan je ook contact opnemen met de fokker, die je - als het een goeie is - verder zal helpen.
Mocht je het voorgaande al allemaal geprobeerd hebben, dan kan je nog de bench-methode proberen. De bench moet zo groot zijn, dat de hond er net in kan staan en net (op zijn zij) in kan liggen. Zeker als dit ook zijn slaapplaats is, zal hij het beschouwen als zijn nest en dit zal hij niet willen bevuilen.
Dit werkt vooral goed als je bijv even een boodschap moet doen en de hond even alleen thuis moet blijven en je dus niet gelijk kunt corrigeren als hij de mist in gaat. En zeker voor honden die moeite hebben om 's nachts de zaak droog te houden, wil dit wel helpen.

Zie ook onze pagina Alle honden - zindelijk


Vraag:
Ik heb een nest ruwharige puppies. Ze zijn 23 januari geboren.
Hoe kom ik te weten wie er een zou willen hebben? Ik ben geen lid van de Teckelclub.
Antwoord:
Ik zou het niet weten hoe je erachter zou moeten komen wie er een ruwharige teckelpup zou willen hebben.
En ik zou je ook niet aan willen bevelen als je buiten de teckelclub om wilt fokken.
Zou het niet verstandig zijn geweest om eerst te kijken of en hoe je je pupjes kwijt zou kunnen raken, vóórdat je je teef laat dekken?
Het is niet voor niets dat de rasvereniging voorwaarden verbindt aan de pupbemiddeling.
De ouderdieren moeten gecontroleerd zijn op PRA en cataract (die erfelijke oogafwijkingen - blindheid - kunnen veroorzaken), de teef moet een bepaalde leeftijd hebben, de ouderdieren moeten op zijn minst de kwalificatie Zeer Goed op een tentoonstelling hebben behaald, de eigenaar moet minimaal 1 1/2 jaar lid zijn van de rasvereniging , etc., etc.

Voor fokken komt veel meer kijken dan zomaar een reu op een teef zetten.


Vraag:
Wij zien vaak mensen met twee teckels.
Wij vragen ons af of het voor ons en de hond aan te raden is om misschien nog een tweede standaard ruwhaar pup in huis te nemen.
Het lijkt ons erg gezellig,maar wij zien toch wel wat problemen in de vorm van bijv.jaloezie.
Antwoord:
Over het algemeen gaan teckels goed met elkaar samen. Zeker als de 2e hond als pup in het gezin erbij komt. Wel tijdens de pubertijd oppassen, dat alles in goede banen geleid wordt.
Een puppycursus kan jullie hier goed bij helpen.
Enkele belangrijke punten als de pup arriveert:

Meestal gaat het zo vanzelf goed.
Maar het is altijd nuttig om een puppycursus te gaan doen bij jullie in de buurt .


Vraag:
Ik ben de trotse eigenaar van een langhaar teckel.
Toen zij een jaar was hebben wij (na eerst navraag gedaan te hebben) haar laten steriliseren.
Nu na een jaar begint zij heel licht haar aan haar onderkant te krijgen, wat op een soort dood haar lijkt.
Nu zegt de dierenarts dat dit door de sterilisatie komt, maar dat kan toch niet, omdat ik hiervoor ook twee teckels heeft gehad die ook gesteriliseerd waren en die die verschijnsels nooit hebben gehad.
Weet u misschien wat de oorzaak hiervan kan zijn?
Antwoord:
Helaas vrees ik dat je dierenarts gelijk heeft.
Mijn langhaar is ook gesteriliseerd en heeft ook die verschijnselen gekregen. Dat je vorige honden niet zo erg op het steriliseren hebben gereageerd, komt omdat de ene hond heftiger reageert op een sterilisatie dan de andere.
Er zijn fokkers die beweren dat je het beperkt kan houden door elke dag te kammen en de viltige haren eruit te plukken, maar ik vind, dat dat bij mijn hond niet afdoende helpt.
Buiten het kammen en plukken kun je ook de voeding misschien nog iets verbeteren door een theelepeltje maïsolie dagelijks door de voeding te doen.
Maar ik heb mijn hond nooit meer in zo'n mooie vacht gekregen als voor het steriliseren en vraag me af of ik het ooit nog 'zomaar' zou doen.


Vraag:
Wij hebben een teefje van 9 jaar. Onlangs na een lange peroiode werd zij loops. Kan dit eigenlijk nog wel?
Antwoord:
ALLE vrouwelijke zoogdieren worden geboren met ca. 400.000 onrijpe eitjes in hun beide eierstokken. Per jaar zullen ca. 10.000 primitieve eicellen een poging wagen om te rijpen. Slechts een zeer beperkt aantal bereikt de eindfase van dit rijpingsproces. Bij de mens zijn dat er slechts ongeveer 13 tot 19 per jaar (vandaar dat vrouwen ca. elke 4 weken vruchtbaar zijn). Alle andere cellen sterven vroegtijdig af. Na circa 40 jaar is de gehele celvoorraad op. Vrouwen komen dan in de menopauze, welke aanbreekt op de leeftijd van ca. 50 à 55 jaar (nl. de jeugd tot de puberteit plus de 40 'rijpingsjaren'). Honden bereiken deze leeftijd niet en zijn daarom gedurende hun gehele leven vruchtbaar tijdens de loopsheidsperiodes. Dus met andere woorden: ja, je teefje kan wel degelijk loops worden en is dan ook vruchtbaar.